Események

II. Rákóczi Ferenc emléktúra – Roscrea, Co. Tipperary

Szeretettel várunk Roscreaba, Co. Tipperary-be minden Írországban élő magyar családot és barátaikat az idén is megrendezésre kerülő kihagyhatatlan emléktúránkra!
A Corki Magyar Iskola és Óvoda 2016-tól minden évben interaktív emléktúrákat szervezett az Írországban élő magyaroknak. 2016-ban Márton Áronra, 2017-ben Szent Lászlóra, 2018-ban Mátyás királyra emlékeztünk.
Ezt a tradíciót 2019-ben is folytatjuk, a II. Rákóczi Ferenc emléktúrával.

Időpont

2019. szeptember 22.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy itt Roscreaban telepedett le GERE ZOLTÁN lovasíjász, Kassai Lajos tanítványa, aki a közelmúltban a Royal Windsor Horse Show-on is részt vett.
Gere Zoltán többek között a kuruckori hagyományok őrzője is! Tagja volt a Csepin Péter által szervezett 2003. évi Magyarországról induló kb. 3000 km-es lovas emléktúrának, Törökországba, Rodostóba a Rákóczi házhoz.
A program a fedett lovardában veszi kezdetét Gere Zoltán lovasíjász bemutatójával, ahol megismerhetjük a magyar ló és lovas ember el nem múló értékét.
Majd a lóról leszállva, interaktív módon bemutatja nekünk a kuruckori ló és lovas felszerelését és a hagyományos magyar lószerszámokat.
Ezt követően Zoltán a tanítványai segítségével ízelítőt ad a kuruckori fegyverek használatából, amit ki is próbálhatunk. (kard, fokos, karabély). A kor elmaradhatatlan kellékének, a karikás ostor forgatásának technikájáról is láthatunk bemutatót. Ezt is ki lehet próbálni!
A program következő állomása a csarnoképület fenti szintjén lévő teremben folytatódik, ahol Gere Zoltán vetítéssel egybekötött útibeszámolót tart rodostói útjáról.
Eközben a lovarda kinti részén akár ki is próbálhatod a lovaglást.
A „Fogadó a Tenkes kapitányához„ büfében: kuruc pörköltet, labanc lángost és még sok-sok magyar finomságot fogyaszthatsz!
Zoltán útibeszámolója után a Tenkes kapitánya című film kerül levetítésre. Közben lent a vágtapálya homokos talaján a gyermekek és a játékos lelkű felnőttek számára íjászat, majd kurucok és labancok játékos összecsapása kezdődik. A hadijáték toborzással, kiképzéssel, párbajjal, kötélhúzással és csatával fejeződik be.
A program alatt a Betyár sarokban lehet kézműveskedni és vicces fotókat készíteni.
A műsort Molnár Tamás élőzenés kuruc nótákkal fűszerezi. Bemutatja a tárogató használatát.
Befejezésképpen a lovardát elhagyva a városban lévő ’Magos keresztnél’ mécsest gyújtunk a Rákóczi-szabadságharc hőseinek emlékére.
FIGYELEM ! Kérjük, hogy a lovagláshoz és a játékokhoz megfelelő öltözékben jelenjetek meg!
Csizma és váltóruha is javasolt!

Join event

2019-9-22 12:00 2019-9-22 17:00 Europe/London II. Rákóczi Ferenc emléktúra – Roscrea, Co. Tipperary Szeretettel várunk Roscreaba, Co. Tipperary-be minden Írországban élő magyar családot és barátaikat az idén is megrendezésre kerülő kihagyhatatlan emléktúránkra! Whitepark, Roscrea, Co. Tipperary
Add to Calendar
You already has been joined the event.
×
Thank you! You joined the event.
×

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed