Események

Mátyás Király Emléktúra – Birmingham

A Corki Magyar Iskola és Óvoda és a Birminghami Magyar Tanoda közös megemlékezést szervezett a Mátyás király emlékév alkalmából. A rendezvényre 2018. szeptember 22-én szombaton délután került sor a Polish Milleneum House-ban, Birminghamben.

Időpont

2018. szeptember 21-22.

A teremdíszítés előtt még lehetőségünk nyílt arra, hogy a 2 iskola pedagógusai megismerkedjenek és beszélgessenek tapasztalataikról a lengyel ház éttermében, majd az esős Birminghamben is tettünk egy sétát. (Ezalatt a családok meglátogatták a Cadbury World csokoládégyárat.)

A program a ceremóniamester beszédével indult, akit Dr. Csobánka Zsuzsa Emese, ez évi KCSP-ösztöndíjasunk alakított. Ezután két csapat alakult, a corki Fekete Sereg és a csupa hercegnőkből álló birminghami csapat. A lovagi tornán teszt kérdések voltak az Egyszer volt Budán kutyavásá‘ című filmmel kapcsolatosan, amit együtt néztünk meg. Majd ezután a nagyon népszerű kézműves-foglalkozás következett, ahol a fiúknak kard- és pajszkészítés volt a feladatuk, a lányok pedig csúcsos fejdíszt készítettek. Utána könyvjelzőt készítettünk Mátyás királynak ajándékba.

Ezután felsorakoztak a csapatok, és összemérhették az erejüket a porondon: volt gúlára dobás, kardozás, majd a végén középkori zenére táncoltunk.

A program legvégén Mátyás király már nem álruhában jelent meg, a ceremóniamester köszöntötte az összes résztvevőt, majd Mátyás király jutalmat osztott és igazságosan megajándékozott mindenkit.

Miután Mátyás király minden résztvevőnek jutalmat osztott, a feledhetetlen lovagi torna után fáradtan elindultunk a szállásunkra, a Meadow Farm by Marston’s Inns nevű kis hotelbe, ahol megvacsoráztunk a Birminghami Magyar Tanoda néhány pedagógusával és azok családtagjaival.

Másnap, vasárnap reggeli után az Avon folyó partján található középkori Warwicki várkastélyban töltöttük a napot, mielőtt elindultunk vissza Írországba.

A 2 napos Mátyás király-emléktúra a Magyar Kormány támogatásával jött létre. Hálásan köszönjük, hogy lehetőségünk nyílt arra, hogy közösen megtapasztalhassuk kultúránkat és hagyományainkat!

Köszönetemet szeretném kifejezni Nagy Erikának és Martin-Jánvári Évának a szeretetteljes fogadtatást és a Birminghami Magyar Tanoda pedagógusainak és összes önkéntesének, hogy egy ilyen nagy sikerű rendezvényt tudtunk szervezni még így ismeretlenül is.

Tervezzük egy magyar levelezési program beindítását a 2 iskola között, és reményeink szerint a Birminghami Magyar Tanoda közösségének tagjai is eljönnek majd hozzánk a közeljövőben!

Ezúton szeretném megköszönni kolléganőmnek, Szűcs Erzsébetnek a nagyon kitartó és részletes munkát, amivel az egész rendezvény sikeréhez hozzájárult és dr. Csobánka Zsuzsa ösztöndíjasunk fáradhatatlan munkáját, ami a rendezvény lebonyolítását jelentette.

Továbbá nagyon köszönjük Both Zsoltnak az egész út megszervezését, ami az ő szakmai tapasztalata nélkül nem lett volna ilyen eredményes!

A 2 napos Mátyás-emléktúráról Zsuzsa legújabb cikkét is megosztjuk.

Utoljára de nem utolsósorban szeretném megköszönni minden corki családnak, annak a 32 főnek, akik részt vettek a megemlékezésen, hogy mindig, mindenhol vidáman és nagy odaadással és elkötelezettséggel segítették ennek az emlékévnek a sikerét.

Rékai Zsuzsanna – iskolavezető

Join event

2018-9-21 6:00 2018-9-22 22:00 Europe/London Mátyás Király Emléktúra – Birmingham A Corki Magyar Iskola és Óvoda és a Birminghami Magyar Tanoda közös megemlékezést szervezett a Mátyás király emlékév alkalmából. Cork-Birmingham-Cork
Add to Calendar
You already has been joined the event.
×
Thank you! You joined the event.
×

Demos

Color Skin

Header Style

Layout

Wide
Boxed